Дім престарілих «Промінь Сонця»

Нерідко літня людина робить висновки про сенс життя на підставі того, як вона ставиться :

-до життя в його перебігу в часі (лінія, шкала часу);
-до себе як члена суспільства.

Коли люди похилого віку кажуть, що не бачать у житті сенсу, то наводять докази, що ґрунтуються на певних умовиводах або їхній послідовності. Наведемо нижче причини, через які люди похилого віку можуть бути не задоволені своїм становищем.

Ставлення до сьогодення.
Пацієнт може вважати, що в його житті не відбувається жодних значущих/цікавих подій, або він не бере участі в якихось важливих справах, хоча це йому цілком під силу. Йому може здаватися, що все, що відбувається в його житті, малозначне.

Ставлення до минулого.
«Усе найважливіше пішло в минуле, а сьогодення і майбутнє безглузде». Або людина аналізує пройдений шлях і знаходить його таким, що не мав сенсу: «З якою метою я це робив? Яке це має значення зараз? Яка користь від цього була (або її не було) в той час і сьогодні? Для кого були всі ці старання?»

Ставлення до майбутнього.
Попереду нічого немає, оскільки мене не стане.
Я не побачу, що буде через багато років. Який сенс чимось займатися в сьогоденні?
Я не можу знати напевно, яким буде світ у майбутньому, і не зможу його побачити. Моя діяльність, можливо, не має сенсу, оскільки від неї не буде користі майбутнім поколінням.
Через багато років це нікому не буде потрібно.
Ставлення до своєї соціальної приналежності.
Люди не можуть жити ізольовано від суспільства, для них це не характерно. Життя в розумінні людини має сенс, коли вона потрібна будь-кому, відіграє важливу роль у житті інших: усіх жителів планети, країни, суспільства, друзів, родичів, колег, партнерів.

Тому літні люди оцінюють своє життя (чи мають вони право на нього; чи визнають своє існування; чи бачать у житті сенс) з погляду того, яку участь вони беруть у житті інших людей. І якщо в старості людина бачить, що потрібна комусь, і тому є докази, то вона почуватиметься комфортно. Але в разі, коли її критикують або чимось незадоволені, старенькому здається, що світ руйнується.

Така проблема провокує прояв негативних емоцій — образи, злості, гніву, провини, сорому, аж до стану відчаю. Людина може відмовитися що-небудь робити взагалі, можливі сльози, агресивний настрій щодо «кривдника» або взагалі до всіх членів суспільства, критика у відповідь. Подібні проблеми літніх людей у сучасному суспільстві — явище нерідке.

Щоб самоствердитися в старості, людям не потрібен факт їхнього особистісного або професійного зростання, накопичений за довге життя досвід. Вони намагаються знецінити дії, погляди, навички інших, щоб виглядати більш досвідченими та мудрими. Люди похилого віку люблять засуджувати і критикувати. У цьому випадку така проблема літніх людей, як втрата сенсу життя, особливо гостро постає, якщо людина відчуває, що не потрібна суспільству, а головне — своїм рідним і близьким.

Поселити родича в пансіонат — не означає його позбутися. Це правильне, зважене рішення дорослої людини, яке дасть змогу поліпшити якість життя літнього члена її сім’ї.

Отримати консультацію з питань  запису до закладу пансіонату для  літніх  людей  «Промінь Сонця»  можна  цілодобово  за телефоном гарячої лінії Координаційного центру  в місті Житомир:  (093) 855-73-93. Звернення також приймаються електронною поштою:  ProminSonca94.gmail.com

з повагою, персонал пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця».

Назад к новинам