День захисту літніх людей: чому варто піклуватися про себе?

Щороку 15 червня світ відзначає День захисту людей похилого віку, або як ще його називають Всесвітній день поширення інформації про зловживання щодо людей похилого віку. Дізнайтеся детальніше про подію та як літнім людям забезпечити необхідну допомогу

15 червня в усьому світі відзначають День захисту літніх людей. Подію було запроваджено рішенням Генеральної Асамблеї ООН у 2011 році.Що це за подія і як виникла ідея відзначати день захисту літніх людей? Розповідаємо далі.

Що це за подія?

Повна назва звучить: Всесвітній день поширення інформації про зловживання щодо літніх людей. Цей день має на меті привернути увагу світової спільноти до незахищеності людей похилого віку, жорстокості щодо них та забезпечити даній категорії громадян виконання їхніх прав і свобод нарівні з усіма членами суспільства.

Літніх людей часто дискримінують за віковою ознакою, проте не варто забувати, що саме завдяки їм ми маємо наше життя та добробут. На відміну від усіх, саме літні люди володіють величезним життєвим і професійним досвідом.

Хто належить до категорії літніх людей?

Всесвітня організація охорони здоров’я розробила спеціальну класифікацію літніх людей, згідно з якою громадяни у віці 60-74 роки називають людьми похилого віку, 75-89 — людьми похилого віку, а люди, вік яких перескочив позначку 90 років, вважаються довгожителями.

У суспільстві ж прийнято до категорії літніх людей відносити тих, хто вийшов на пенсію. Однак це дуже загальний показник, адже чоловіки виходять на пенсію пізніше, ніж жінки. До того ж межі пенсійного віку в різних країнах суттєво відрізняються.

Скільки у світі та в Україні людей похилого віку?

Згідно з розрахунками, до 2050 року кількість літніх людей на планеті становитиме близько 20%. Найвищими ці показники будуть у країнах, що розвиваються. Зараз в Україні налічується понад 11 000 000 людей пенсійного віку.

Дискримінація та жорстоке поводження з людьми похилого віку

Статистичні дані свідчать, що кожна 6-та літня людина зазнає поганого поводження з боку рідних, близьких, сусідів або сторонніх людей.

Часто старість приносить із собою зміну звичних життєвих стандартів, хвороби, важкі душевні переживання. Виходячи на пенсію, люди залишаються поза суспільними процесами, їм складно адаптуватися до постійно мінливих умов соціуму. Такі люди часто зазнають дискримінації за віковою ознакою, опиняються за межею бідності та зазнають жорстокого поводження.

Нерідко причиною вікової дискримінації старших людей стає поширена в суспільстві зневага до них через начебто вікові відхилення в роботі мозку і начебто нездатність через це вести активну трудову чи громадську діяльність. Найпоширенішою формою зловживання проти літніх людей є фінансова експлуатація та вимагання.

Приблизно у 90% випадках жорстокого поводження та занедбаності літніх людей — винним є член їхньої родини. Суттєво погіршили якість життя літніх людей епідемія коронавірусу та війна. Окрім загрози щодо їхнього життя та безпеки, люди похилого віку зазнають соціальних принижень, позбавляються необхідної медичної допомоги, можливості вільного пересування, гідної роботи та субсидійних виплат.

Медична допомога та гідне лікування є важливими для людей похилого віку, адже рання діагностика захворювань та їх грамотне лікування позитивно впливають на якість життя цієї категорії громадян. Медичне страхування здатне забезпечити літнім людям необхідну допомогу і продовжити життя.

Цей день — символ єдності поколінь, чудова нагода сказати теплі слова подяки батькам, матерям, бабусям і дідусям, пенсіонерам і загалом усім літнім людям за внесок у розвиток країни, за багаторічну самовіддану працю, доброту і мудрість.

Поселити родича в пансіонат — не означає його позбутися. Це правильне, зважене рішення дорослої людини, яке дасть змогу поліпшити якість життя літнього члена її сім’ї.

Отримати консультацію з питань  запису до закладу пансіонату для  літніх  людей  «Промінь Сонця»  можна  цілодобово  за телефоном гарячої лінії Координаційного центру  в місті Житомир:  (093) 855-73-93. Звернення також приймаються електронною поштою:  ProminSonca94.gmail.com

з повагою, персонал пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця»  https://promin-sonca.pp.ua/

Назад к новинам

Всі права захищено, копіювання матеріалу без згоди відділу комунікації дому престарілих «Промінь Сонця», заборонено.