Лікар в дім престарілих «Промінь Сонця» Курбанова: на день літнім людям можна пити до чотирьох чашок чаю

Лікар-дієтолог в дім престарілих «Промінь Сонця» Марія Курбанова розповіла, що літнім людям можна на день пити до чотирьох чашок чаю, якщо немає протипоказань.

У бесіді з черговим лікарем пансіонату для людей похилого віку «Промінь Сонця» , фахівець зазначила, що чай корисний і сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, зокрема й гіпертонії. У ньому також містяться антиоксиданти.

Тим часом у певних випадках краще відмовитися від вживання цього напою. За словами лікаря, це варто зробити, якщо в людини дуже високий тиск: у чаї міститься не менше кофеїну, ніж у каві, через що можна тільки погіршити ситуацію.

Крім цього, у деяких літніх людей є проблеми з нервовою системою, а напій із вмістом кофеїну може ще більше стимулювати її, тому від чаю краще відмовитися.

Крім того, чай діє як сечогінний засіб, тому його не варто пити за наявності проблем із нирками. Обережними з цим напоєм слід бути діабетикам: не класти в нього цукор, мед, а також не поєднувати з солодощами.

Соломатіна додала, що в чаї також містяться дубильні речовини таніни. При захворюваннях ШКТ вони можуть «досить жорстко впливати на слизову», особливо якщо пити чай на голодний шлунок.

Дієтологиня-нутриціологиня Катерина Ярина порадила людям, які працюють ночами, обмежити споживання кофеїну. За її словами, так можна уникнути порушення режиму сну і неспання. Фахівець закликала пити воду, свіжі соки та зелений чай.

Раніше дієтологиня, розповіла, що велика кількість чаю протипоказана людям із тривожними розладами, аритмією, серцевими захворюваннями, депресією, цукровим діабетом, гіпертонією, захворюваннями нирок, виразковою хворобою, а також із хронічними захворюваннями печінки. Крім того, варто обмежити вживання чаю перед операціями.

Також лікар розповіла, що якщо у спеку пити гарячий чай великими кухлями, то можна нашкодити здоров’ю. Вживати цей напій слід повільно, тоді не буде різкого потовиділення, натомість воно буде повільним і «дбайливим».

Поселити родича в пансіонат — не означає його позбутися. Це правильне, зважене рішення дорослої людини, яке дасть змогу поліпшити якість життя літнього члена її сім’ї.

Отримати консультацію з питань  запису до закладу пансіонату для  літніх  людей  «Промінь Сонця»  можна  цілодобово  за телефоном гарячої лінії Координаційного центру  в місті Житомир:  (093) 855-73-93. Звернення також приймаються електронною поштою:  ProminSonca94.gmail.com

з повагою, персонал пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця»  https://promin-sonca.pp.ua/

Назад к новинам

Всі права захищено, копіювання матеріалу без згоди відділу комунікації дому престарілих «Промінь Сонця», заборонено.