Як вибрати ходунки для літньої людини? Поради від реабілітолога пансіонату для людей похилого віку «Промінь Сонця» у місті Житомир.

З віком літні люди можуть відчувати проблеми з рівновагою, страждати від захворювань, через які їм стає важко пересуватися. Вирішити проблему маломобільності нескладно за допомогою ходунків — засобів опори для ходьби для інвалідів.

Що таке «ходунки»
Це спеціальне медичне пристосування, спираючись на яке літні люди можуть самостійно долати пішки невеликі відстані. За конструкцією ходунки являють собою дві рами, з’єднані між собою поперечними сталевими поперечинами. Незалежно від моделі всі пристрої мають чотири ніжки і зручні ручки, завдяки чому вони стійкі і можуть витримати більше навантаження, ніж тростина або милиці. При цьому конструкція мало важить, і літня людина легко зможе її пересувати.

Кому рекомендовано користуватися ходунками
Вузькоспеціалізованих показань і протипоказань немає. Ходунки підійдуть усім, у кого є проблеми з рівновагою. Ними рекомендовано скористатися людям, які:

ослаблені й не можуть пересуватися без опори;

страждають вродженими або хронічними дегенеративно-дистрофічними захворюваннями опорно-рухового апарату;

перенесли травму або складну операцію;

проходять реабілітаційний період після дотримання тривалого постільного режиму, наприклад, після інсульту.

У будь-якому разі перед покупкою слід порадитися з лікарем, який порекомендує, які ходунки краще вибрати для літніх людей та інвалідів.

Основні види ходунків та їхнє призначення

Які ходунки вибрати для літньої людини, залежить від її стану, а також від того, чи будуть вони використовуватися на вулиці або в приміщенні. Існує кілька типів цих засобів опори:

Стаціонарні.  Це класичний засіб опори простої конструкції — дві нерухомо з’єднані між собою рами, що закінчуються ніжками з гумовими наконечниками. Користуватися таким видом опори просто — перш ніж зробити крок, літня людина повинна підняти і переставити їх вперед. Через те, що під час використання доводиться докладати фізичних зусиль, стаціонарні ходунки не рекомендовані пацієнтам, у яких ослаблені руки. Також ця модель не підходить для використання на нерівних поверхнях. З основних переваг такої конструкції — невелика вага, доступна ціна і довговічність. Деякі мають сидіння.

Ті, що крокують.  Відмінною їхньою особливістю є шарнірне кріплення поперечних перекладин. Таким чином, хворий по черзі пересуває праву і ліву раму, не піднімаючи конструкцію повністю. За необхідності за допомогою фіксатора крокуючі ходунки завжди можна перетворити на стаціонарні. Ця модель підходить для реабілітації пацієнтів після інсульту, травм або складних хірургічних операцій, а також для тих, у кого слабкі руки. Її основні переваги — висока швидкість пересування (порівняно зі стаціонарною конструкцією) та універсальність у застосуванні.

З передніми колесами. Такі ходунки схожі на стандартні за винятком однієї особливості: на передніх ніжках є коліщатка, що не повертаються і за необхідності їх можна зняти. Вони полегшують пересування по нерівній поверхні, а також вимагають менших зусиль від літньої людини. Рекомендовані як для прогулянок на свіжому повітрі, так і для використання вдома.

Ходунки-ролатори.  Вони оснащені чотирма колесами (передні повертаються) і ручною гальмівною системою. Таке пристосування підходить для літніх людей, які ведуть активний спосіб життя, мають відносно гарний баланс і потребують тільки легкої підтримки. Ролатори важчі за звичайні моделі та більш громіздкі. Однак вони дають змогу пересуватися на великі відстані та не залежати від оточення. Практично всі ролатори мають сидіння і навіть кошик або полицю для речей.

Також ходунки можуть бути:

Цілісні (монолітні). Їхня рама не складається. Вони призначені для тривалого використання або реабілітації пацієнтів з надмірною вагою.

Посилені. Така модель витримує навантаження до 225 кг.

Складні. У складеному вигляді вони зручні для зберігання і транспортування.

Універсальні. Оснащені фіксаторами, що перетворюють стаціонарні моделі на крокуючі і навпаки.

Дворівневі. Мають дві пари поручнів: нижні використовуються при підйомі зі стільця або з ліжка, а верхні — для пересування.

З пахвовою опорою. Підходять для пацієнтів із порушеною координацією, забезпечуючи їм додаткову стійкість.

З опорою під лікоть. Найчастіше нею оснащені ролатори. Опора дає змогу розвантажити ноги і хребет під час пересування.

Як вибрати ходунки для літніх людей

Щоб людині було зручно, необхідно не тільки правильно підібрати модель, а й врахувати низку інших чинників:

Ширина. Конструкція повинна легко проходити в будь-який дверний отвір, зокрема в туалет і ванну.

Відстань між ручками. Стегна літньої людини повинні легко вписуватися. Також відстань має бути достатньою, щоб не сковувати рухи.

Вага. Літня людина сама пересуває конструкцію, а отже, вона не повинна бути важкою.

Висота поручнів. Якщо поручні низькі — пацієнту доводиться горбитися, якщо високі — виникає проблема з перенесенням ваги на руки. Тому найкраще підбирати модель, де висота поручнів регулюється.

Висота сидіння. Перш ніж купити роллатор або ходунки з сидінням, потрібно виміряти висоту стільця або крісла, в якому літня людина себе зручно почуває. І купувати виходячи з отриманого параметра. Або зупинити свій вибір на моделях, де висоту сидіння можна регулювати.

Тип гальмівної системи. Будь-яка конструкція ролатора оснащена гальмами. Вони спрацьовують при натисканні на важелі, розташовані під поручнями. Однак для людей, які страждають на артрити або мають проблеми зі спритністю рук, це може виявитися складним завданням. У таких випадках рекомендується звернути увагу на засоби опори, гальмівний пристрій у яких активуються натисканням вниз під впливом ваги тіла.

Місце використання. Ролатори та пристосування з передніми колесами зручні для прогулянок, у приміщенні краще використовувати стаціонарні та крокуючі моделі.

Додатково можна орієнтуватися на відгуки, які ходунки кращі для літніх людей. Але це вже після того, як буде отримано консультацію профільного лікаря.

Догляд за маломобільним літнім членом сім’ї для деяких може виявитися важкою справою. Фахівці рекомендують розглянути варіант про розміщення таких людей у пансіонати, де вони отримають повноцінне обслуговування і турботу. І це далеко не всі переваги. Їх значно більше:

щоденний моніторинг стану здоров’я;

контроль прийому лікарських препаратів і виконання лікарських призначень;

гігієнічні процедури;

здорове харчування;

щоденні прогулянки та цікаве дозвілля;

індивідуальна програма реабілітації.

Поселити родича в пансіонат — не означає його позбутися. Це правильне, зважене рішення дорослої людини, яке дасть змогу поліпшити якість життя літнього члена її сім’ї.

Отримати консультацію з питань  запису до закладу пансіонату для  літніх  людей  «Промінь Сонця»  можна  цілодобово  за телефоном гарячої лінії Координаційного центру  в місті Житомир:  (093) 855-73-93. Звернення також приймаються електронною поштою:  ProminSonca94.gmail.com

з повагою, персонал пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця».

Назад к новинам