Аритмія — це фізіологічна або патологічна зміна циклічності скорочення камер серця.

Нормальні показники частоти серцевих скорочень (ЧСС) — 60-90 на хвилину.

Основні провокувальні чинники — психоемоційне потрясіння, фізичне навантаження, вроджені аномалії розвитку, запальні та інфекційні процеси, куріння, вживання алкоголю та кави. У літніх людей — приймання лікарських препаратів, хвороби серцево-судинної та дихальної системи, електролітні порушення.
Без адекватного лікування аритмія призводить до інфаркту міокарда та головного мозку, нападів запаморочення, регулярних втрат свідомості, тромбоемболічних ускладнень, зупинки кровообігу та смерті.

Класифікація порушення провідності серця

У нормі електричний імпульс виникає в синоатріальному вузлі, розташованому в правому передсерді, і поширюється по провідній системі в інші камери серця.Залежно від частоти, регулярності та відділу формування заряду аритмії поділяють на:

Бради-, тахікардію — уражень або збільшення ЧСС.
Синусову аритмію — нерегулярні скорочення серця, спричинені активністю СА-вузла.
Фібриляцію, тріпотіння передсердь до 2013 року — миготлива аритмія.
Екстрасистолію — позачергове скорочення.
Минущу або постійну АВ-блокаду — уповільнення проведення імпульсу від передсердя до шлуночків.
Повну або часткову блокаду пучків Гіса — електричний заряд сповільнюється в провідній системі шлуночків.
Пароксизмальну надшлуночкову тахікардію — збільшення ЧСС за рахунок підвищеної активності ділянок передсердь, наприклад, АВ-з’єднання.
Проведення імпульсу додатковими шляхами — WPW-синдром.

Для точної діагностики типу аритмії призначають електрокардіографію (ЕКГ), фармакологічні проби, добове холтерівське моніторування.

Симптоматика

Пацієнта турбують прискорене серцебиття, підвищена стомлюваність, слабкість, задишка за мінімального або помірного фізичного навантаження.Люди похилого віку відзначають напади запаморочення або задухи, періодичні або регулярні втрати свідомості, «перебої» в роботі серця, відчуття «завмирання» або «різкого удару» в грудній клітці.

Діагностика

На консультації лікар збирає анамнез захворювання, уточнює скарги і прийняті лікарські препарати, встановлює провокуючі причини виникнення.Для визначення форми аритмії серця і підбору консервативної терапії призначають:

загальний клінічний аналіз крові (ЗАК), загальний аналіз сечі (ЗАС), коагулограму;
біохімічний аналіз крові (БАК) на холестерин, білірубін, електроліти;
ЕКГ;
ехокардіографія (ЕХОКГ);
доплерографія судин — дослідження регіонарного кровотоку;
добове холтерівське моніторування.
Обсяг обстеження за показаннями доповнюють ультразвуковим дослідженням (УЗД) внутрішніх органів, тредміл-тестом (ходьба з навантаженням), черезстравохідною ЕХОКГ, рентгенографією, магнітно-резонансною томографією (МРТ) і комп’ютерною томографією (КТ) з контрастуванням, аналізом крові на специфічні гормони, біопсією патологічних ділянок.

Лікування

Консервативна терапія спрямована на корекцію частоти серцевих скорочень, нормалізацію артеріального тиску, поліпшення якості життя, її можно проводити в пансіонат для людей похилого віку «Промінь Сонця».

Основні призначувані групи лікарських препаратів:

Інгібітори АПФ уповільнюють прогресування серцево-судинної недостатності.
Блокатори кальцієвих і натрієвих каналів.
Бета-блокатори збільшують тривалість життя.
Серцеві глікозиди підвищують ефективність серцевих скорочень.
Сечогінні засоби виводять надлишок рідини, змінюють електролітний склад плазми крові.
Антиагреганти, антикоагулянти знижують ризик тромбоемболічних ускладнень.
Вітамінні комплекси для корекції нестачі мікро- і макроелементів.
Метаболічні препарати покращують обмін речовин на рівні клітин.

Хірургічне лікування призначають у разі неефективності консервативної терапії або вираженого пошкодження серцевого м’яза. Пацієнтам встановлюють кардіостимулятор (режим роботи залежить від типу аритмії) або припікають джерело патологічної активності (радіочастотна абляція).

Для відновлення синусового ритму за показаннями після попередньої підготовки проводять кардіоверсію: лікарську або електричну. Перша передбачає внутрішньовенне введення препарату під контролем ЧСС, артеріального тиску (АТ), ЕКГ і загального стану пацієнта. Друга передбачає «удар» струмом.

Профілактика

Лікарі рекомендують нормалізувати режим праці та відпочинку, підтримувати оптимальну вагу ІМТ 20-25, відмовитися від шкідливих звичок, споживати свіжі овочі та фрукти. Слід регулярно гуляти на свіжому повітрі до 30-60 хвилин на день, контролювати рівень артеріального тиску, приймати призначені лікарські засоби. У раціоні потрібно обмежити солоні, копчені та смажені продукти.Належний цілодобовий догляд забезпечують у спеціалізованих установах — приватних пансіонатах для літніх людей. В  «Промені Сонця»  доглядальниці вимірюють артеріальний тиск, суворо виконують рекомендації лікарів, точно за часом приносять препарати.

Поселити родича в пансіонат — не означає його позбутися. Це правильне, зважене рішення дорослої людини, яке дасть змогу поліпшити якість життя літнього члена її сім’ї.

Отримати консультацію з питань  запису до закладу пансіонату для  літніх  людей  «Промінь Сонця»  можна  цілодобово  за телефоном гарячої лінії Координаційного центру  в місті Житомир:  (093) 855-73-93. Звернення також приймаються електронною поштою:  ProminSonca94.gmail.com

з повагою, персонал пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця».

Назад к новинам