Прогулка мешканців пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця» у місті Житомир

Дом престарелых Промінь Сонця

Фахівці роблять усе можливе, щоб зберегти і зміцнити  здоров’я мешканців пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця», підвищити якість життя. Особливо корисні для організму прогулянки на свіжому повітрі. Тому з наближенням літа жителі проводять дедалі більше і більше часу на вулиці. А щоб дозвілля було цікавим, на території закладів обладнано спортивні майданчики, зони для спілкування, творчих заходів та інших активностей.

Людмила Володимирівна, мешканка пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця», щодня гуляє територією. Ще з ранніх років батько прищепив їй любов до активного способу життя. Зараз жінці 84 роки, і вона, як і раніше, багато рухається. Як зізнається пенсіонерка, саме в цьому секрет її гарної фізичної форми та настрою.

«Рідкісний випадок, коли погода псує мої плани. Не люблю сидіти на місці, тому щодня виходжу на прогулянку. До того ж у нас дуже гарна територія. Тут навіть білки є. Годую їх насінням. Додому повертаюся завжди з посмішкою», — поділилася Людмила Володимирівна.

Деякі літні люди ведуть малорухливий спосіб життя і рідко виходять на вулицю. Однак, регулярні прогулянки на свіжому повітрі можуть значно поліпшити фізичне і психічне здоров’я. Співробітники пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця»  визначили топ-5 причин, чому важливо проводити час на свіжому повітрі.

— Люди старшого покоління, які проводять більшу частину часу в закритих приміщеннях, можуть страждати від нестачі вітаміну D, що призводить до погіршення здоров’я кісток і м’язів. Заняття на свіжому повітрі допомагають отримати необхідну кількість цього вітаміну і зміцнити фізичне здоров’я.

— Прогулянки на вулиці сприяють поліпшенню настрою і зниженню рівня стресу та тривоги.

-Підтримка соціальних зв’язків. Люди похилого віку можуть приєднатися до груп для занять фізичними вправами або просто прогулятися з друзями та знайомими.

— Менший ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету та зайвої ваги.

-Прогулянки позитивно позначаються на кровообігу та роботі головного мозку, зберігаючи тим самим когнітивні функції.

Особливою популярністю серед людей «срібного» віку користується скандинавська ходьба. Як зазначають фахівці, такий вид фізичної активності може бути ефективнішим і безпечнішим для літніх людей.

«Завдяки використанню спеціальних паличок зменшується навантаження на суглоби, підвищується інтенсивність тренування. Скандинавська ходьба корисна для поліпшення балансу та координації», — зазначив Дмитро Пишняк, заступник директора із соціальної роботи пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця»

"Промінь Сонця"

Прогулка мешканців пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця»

Як мотивувати людину частіше виходити на вулицю?
Незважаючи на те, що навіть півгодинна прогулянка на свіжому повітрі несе велику користь для здоров’я, деякі літні люди з різних причин рідко виходять на вулицю. Наприклад, у когось є страх падіння, для інших перешкодою стає хвороба або пересування на візку. При цьому, якщо знати інтереси та потреби людини, можна спонукати її на регулярні прогулянки.

Можливо, необхідно встановити мету. Почати варто з невеликої дистанції та часового проміжку, поступово збільшуючи. Крім того, можна підібрати компанію і знайти правильне місце, де людина почуватиметься комфортно і безпечно.

«Важливо пам’ятати, що в кожної людини свої особливості, і потрібно знайти підхід. Щоб прогулянка стала звичною справою і людина отримувала насолоду, може знадобитися час. Створити мотивацію допоможуть заохочення за маленькі досягнення. Наприклад, якщо вона змогла збільшити шлях або кількість кроків, нехай навіть незначно», — зазначила психологиня пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця» Анна Скулак.

У Житомирі та області працюють 7 пансіонатів із філіями, де кваліфіковані фахівці забезпечують якісний догляд і допомогу літнім людям. В установах проходять соціокультурні та спортивні заходи, які допомагають людям старшого покоління підтримувати психоемоційний і фізичний стан.

Поселити родича в пансіонат — не означає його позбутися. Це правильне, зважене рішення дорослої людини, яке дасть змогу поліпшити якість життя літнього члена її сім’ї.

Отримати консультацію з питань  запису до закладу пансіонату для  літніх  людей  «Промінь Сонця»  можна  цілодобово  за телефоном гарячої лінії Координаційного центру  в місті Житомир:  (093) 855-73-93. Звернення також приймаються електронною поштою:  ProminSonca94.gmail.com

з повагою, персонал пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця».

Назад к новинам