Чи є в нас можливість допомогти людям похилого віку? Безумовно. Але насамперед необхідно з’ясувати, з якими проблемами стикаються люди похилого віку. Якісна допомога неможлива без розуміння того, як переживає людина процес старіння, що з нею відбувається. У цьому розділі нашої статті ми розберемо, які проблеми у літніх людей зі здоров’ям є в даний час і якими способами їх можна вирішити.

Дуже актуальне питання практично для будь-якої людини в похилому віці — погіршення стану здоров’я. Хвороби є причиною зниження якості життя. Рівень захворюваності людей похилого віку вищий у 2 рази, ніж молодих людей. У старечому ж віці цей показник збільшується в 6 разів.

Зазвичай у старості трапляються загострення хронічних патологій, діагностованих ще в молодості, але які не сильно турбували людину. Часто погіршується зір, знижується слух, розвиваються хвороби суглобів. Статистика свідчить про те, що в нашій країні у літніх людей є по 2-4 захворювання. На їхнє лікування доводиться витрачати приблизно в 1,5 раза більше коштів, ніж молодим.

Які проблеми, що стосуються здоров’я, характерні для літніх людей:

У старості спостерігається витончення шкірних покривів. Особливо виражене це явище на ступнях, кистях, у місцях виступів кісток, великих суглобів. У літніх людей знижене потовиділення, шкірного сала виділяється менше, ніж у молодості. Тому еластичність шкіри знижується, вона зморщується. Турбує сухість шкірних покривів. Підшкірно-жирової клітковини стає менше. Шкіру можна легко змістити, вона стає в’ялою і більш схильною до травм. Нерідко з’являються тріщини, а уражені місця гояться довго.
Волосся людини схильне до зміни протягом життя під впливом гормональних, імунних, генетичних факторів. У літніх людей фолікули і волосяні цибулини слабшають, зменшується кількість фарбувального пігменту у волоссі, спостерігається випадання і ламкість волосся. У похилому віці зменшується маса і щільність кісткової тканини. Унаслідок стоншування суглобових хрящів виникає біль, тримати спину рівно стає проблематично.
Загальна м’язова маса теж скорочується, тому літні люди малоактивні, їхня здатність до праці знижена. Швидка стомлюваність призводить до неможливості вести звичний спосіб життя і доводити розпочату справу до кінця.
У старості відзначається порушення ходи, нестійкість під час ходьби. Люди похилого віку ходять повільно, маленькими кроками. При цьому вони часто човгають. Час, протягом якого вони спираються на обидві ноги, збільшується. Повертатися з віком стає проблемою: людина робить це повільно й незграбно.
Знижується еластичність легень, а діафрагма і грудна клітка втрачають рухливість. Повного розправлення легень під час вдиху не відбувається. Часто в літніх людей виникає задишка. Бронхи стають з віком менш прохідними і не можуть як раніше виконувати очисну функцію. Внаслідок поганої вентиляції легень великий ризик розвитку застійної пневмонії.

Поселити родича в пансіонат — не означає його позбутися. Це правильне, зважене рішення дорослої людини, яке дасть змогу поліпшити якість життя літнього члена її сім’ї.

Отримати консультацію з питань  запису до закладу пансіонату для  літніх  людей  «Промінь Сонця»  можна  цілодобово  за телефоном гарячої лінії Координаційного центру  в місті Житомир:  (093) 855-73-93. Звернення також приймаються електронною поштою:  ProminSonca94.gmail.com

з повагою, персонал пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця».

Назад к новинам