Харчування літніх людей, рекомендації пансіонату для людей похилого віку «Промінь сонця» в місті Житомир.

Приказка «ти те, що ти їси» набуває особливої актуальності з наближенням поважного віку. Від якості їжі залежить стан, здоров’я і навіть настрій літньої людини, тому правильне харчування для літніх людей відіграє першорядну роль.

Рекомендації щодо харчування для літніх людей

В осіб поважного віку знижена рухова активність, а отже, потреба організму в мікроелементах не така інтенсивна. Про це варто пам’ятати, розробляючи меню. Також потрібно враховувати специфіку організму (захворювання, алергії, непереносимість різних продуктів).

Збалансоване харчування для літніх та інвалідів ґрунтується на принципах правильного підбору продуктів:

Енергетична цінність продуктів відповідає фактичним енерговитратам;
Харчування збалансоване, з достатнім вмістом мікроелементів;
Їжа легко засвоюється і стимулює секреторні функції;
Продукти відповідають смаковим уподобанням людини;
Виключається фаст-фуд, їжа, багата на транс-жири і «порожні» калорії;
Порада: складати меню краще на основі рекомендацій лікаря, щоб не спровокувати загострення наявних захворювань.

Норми харчування та раціон

Головний принцип організації харчування немолодої людини — помірність. Кожен прийом їжі має бути збалансованим, з достатньою кількістю мікроелементів і грамотним співвідношенням БЖУ (білки-жири-вуглеводи). Розглянемо правила складання меню докладніше.

ДРОБНЕ ХАРЧУВАННЯ
Дієтологи всього світу рекомендують відмовлятися від звичної для більшості схеми харчування (сніданок-обід-вечеря). Набагато корисніший 4-5 разовий режим з рівним розподілом продуктів і невеликими порціями. Він дає змогу уникати переїдання, знизити навантаження на ШКТ і стимулювати метаболізм. У разі переходу на дробове харчування  людина не буде відчувати почуття голоду протягом дня.

Важливо: дробове харчування допоможе уникнути болю в серці у пацієнтів зі стенокардією.

МЕНШЕ ТВАРИННИХ І БІЛЬШЕ РОСЛИННИХ ЖИРІВ
Тваринні жири, багаті насиченими жирними кислотами, не вписуються в здоровий раціон літньої людини. А рослинні жири з поліненасиченими жирними кислотами, вітаміном Е і фосфоліпідами, навпаки, будуть корисними і жінкам, і чоловікам, оскільки насичують організм корисними мікроелементами, не утворюючи холестеринових бляшок.

Порада: вміст жиру не має перевищувати 50-70 гр/на добу. З них 30-40% рослинної олії. Західні дієтологи рекомендують поступово заміщати тваринні жири маргаринами 60% жирності.

БІЛЬШЕ КЛІТКОВИНИ, МЕНШЕ ПРОСТИХ ВУГЛЕВОДІВ
Зернові культури, овочі та фрукти — це продукти, які допомагають очищати організм від шлаків, зайвого жиру, борються із закрепами, допомагають регулювати рівень глюкози в крові. Саме вони є основою харчування людини з найдавніших часів, слугують джерелом білка, «хороших» («складних») вуглеводів, клітковини, вітамінів групи В і корисних мікроелементів (приміром, у гречці міститься магній, необхідний людям похилого віку, а в перловій крупі — селен, що запобігає розвитку онкології).

Кілька разів на день потрібно вживати:

Хліб із борошна грубого помелу;
Картоплю;
Крупи;
400-500 гр фруктів і овочів (переважно, свіжих, властивих для регіону проживання).
Від легкозасвоюваних вуглеводів (цукор, низка борошняних виробів) варто відмовитися, так само як і від смажених продуктів.

ПЕРЕХІД НА ДІЄТИЧНЕ М’ЯСО
М’ясо — їжа, яка присутня в раціоні більшості людей. Воно є джерелом білка, і повна відмова від тваринних продуктів у літньому віці може призвести до зниження імунітету, анемії, слабкості, розвитку старечої деменції та інших небезпечних наслідків. Оптимальним варіантом є заміна жирного м’яса на пісне: птицю і рибу. У цих продуктах міститься менше насичених жирів, але є необхідні мікроелементи (вітамін А, В12).

Регулярність споживання червоного м’яса — 1-2 рази на тиждень, риби — 2-3 рази на тиждень, яєць — 1-2 рази на тиждень.

СПОЖИВАННЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ
З молочних продуктів організм отримує кальцій і білок, які є будівельними елементами для кісткових і м’язових тканин. Вони необхідні людям похилого віку для підтримання тонусу. Однак із віком ферменти, що відповідають за перетравлення молока, перестають вироблятися, і в людей виникає непереносимість лактози. Цей процес індивідуальний і проявляється різною мірою. Тобто одні можуть споживати продукти цієї групи, інші — ні.

З огляду на вищесказане, наводимо поради, як правильно вживати молоко:

Вибирати продукти з низькою жирністю;
Не використовувати молоко як напій (це повноцінний продукт із поживною цінністю);
Пити натщесерце, маленькими ковтками — це спростить процес розщеплення і запобіжить нетравленню.

ВОДА — ДЖЕРЕЛО ЖИТТЯ
Буквально кожен дієтолог говорить про необхідність споживання достатньої кількості води, і цією порадою нехтувати не можна. Рекомендована норма — 8 склянок води на день, причому перші дві потрібно випивати до першого прийому їжі (пити невеликими ковтками!). Ця корисна звичка позбавить сухості шкіри, прискорить обмін речовин і запустить регенераційні процеси в тканинах.

КІЛЬКА СЛІВ ПРО СІЛЬ
Практично всі звикли їсти солону їжу, але цю звичку важко назвати корисною. Вона знижує активність ферментів і порушує водний обмін у тканинах. З цих причин людям похилого віку рекомендується обмежити споживання солі до 5 гр на добу.

Поради щодо складання меню для літньої людини

Щоб розрахувати кількість калорій, необхідну літній людині на добу, можна скористатися таблицею:

Однак орієнтуватися потрібно й на інші чинники:

Спосіб життя людини — чим менше рухової активності, тим менше калорій потрібно;
Індивідуальна непереносимість груп продуктів;
Рекомендації лікаря.

Корисні поради та рекомендації

Нерідко в літньої людини спостерігається зниженням апетиту. Стимулювати його можна за допомогою використання приправ і спецій; подачі продуктів в оптимальній консистенції та урізноманітнення меню складовими стравами з різних компонентів. До того ж, приправи чудово замінюють сіль.

Щоб травлення «не підводило», здійснювати прийоми їжі потрібно в один і той самий час день у день.

Люди похилого віку гостро реагують на переїдання. Через підвищене навантаження на органи травлення починають розвиватися вікові захворювання (атеросклероз, ішемічна хвороба серця, сечокам’яна хвороба та інші деструктивні процеси). Також із процесом старіння погіршується засвоюваність корисних речовин, спричинена порушенням роботи ШКТ. Тобто, особливо важливо стежити за тим, щоб їжа була насичена мікроелементами, мала достатню (але не надлишкову калорійність) і легко засвоювалася.

Вітаміни та мінерали необхідні людям будь-якого віку, але, особливо, літнім. Що старшою стає людина, то більш насиченою корисними мікроелементами має бути її дієта через погіршення засвоюваності їх організмом. Обов’язково вибирати продукти й добавки, багаті на вітаміни таких груп: В; С; А; Е; Р. Також необхідно поповнювати нестачу йоду (він активізує розпад холестерину), кальцію (зміцнює кістки, особливо важливим є його споживання жінкам, оскільки вони в 5 разів частіше страждають на остеопороз), магнію, селену і цинку.

Грамотна організація харчування дасть змогу знизити ризики захворювань, поліпшить життєві показники літньої людини, отже, дасть змогу продовжити її життя!

Поселити родича в пансіонат — не означає його позбутися. Це правильне, зважене рішення дорослої людини, яке дасть змогу поліпшити якість життя літнього члена її сім’ї.

Отримати консультацію з питань  запису до закладу пансіонату для  літніх  людей  «Промінь Сонця»  можна  цілодобово  за телефоном гарячої лінії Координаційного центру  в місті Житомир:  (093) 855-73-93. Звернення також приймаються електронною поштою:  ProminSonca94.gmail.com

з повагою, персонал пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця».

Назад к новинам