Проблеми літніх людей зі здоров’ям і втрата сил — не єдині причини, через які в старості вони не можуть вести звичний спосіб життя.

Неможливість без сторонньої допомоги пересуватися, обмежена рухливість, швидка стомлюваність (фізична і психічна) нерідко доповнюються такою проблемою, як незатребуваність літніх людей. Близькі можуть відкидати їх, намагатися відштовхнути.

Як правило, передумови для виникнення цієї проблеми літніх людей та інвалідів такі:

Інтернальна: наприклад, людина може тяжко захворіти. Коли хвороба з гострої форми переходить у хронічну, спосіб життя доводиться змінювати. Найчастіше потрібно знизити фізичні навантаження і соціальну активність.

Екстернальна: наприклад, людина вийшла на пенсію, втратила роботу (звільнилася сама або потрапила під скорочення) і не може знайти аналогічну.
Варто сказати, що така проблема літніх людей особливо актуальна для жінок — молодих бабусь, які заради виховання онуків колись пішли з роботи.

Протягом багатьох років вони жили в круговороті турбот, опікуючись своїми дітьми та онуками, піклуючись про них, допомагаючи розв’язувати проблеми.Але ось онуки стали дорослими і самостійними. Жінка ще здорова, сповнена сил і активна. Для збереження звичного способу життя їй потрібні інші люди, але необхідність у її опіці та допомозі у членів сім’ї відпала, суспільству в широкому сенсі така бабуся теж не потрібна. Її професіоналізм після довгих років відсутності досвіду тепер під сумнівом, як і комунікабельність, адже останнім часом вона займалася тільки хатньою роботою і виховувала онуків.

Поселити родича в пансіонат — не означає його позбутися. Це правильне, зважене рішення дорослої людини, яке дасть змогу поліпшити якість життя літнього члена її сім’ї.

Отримати консультацію з питань  запису до закладу пансіонату для  літніх  людей  «Промінь Сонця»  можна  цілодобово  за телефоном гарячої лінії Координаційного центру  в місті Житомир:  (093) 855-73-93. Звернення також приймаються електронною поштою:  ProminSonca94.gmail.com

з повагою, персонал пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця».

Назад к новинам