Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, що супроводжується закупоркою або розривом кровоносної судини. Захворювання проявляється руховими розладами (частковий або повний параліч), зміною психічного статусу (деменція), втратою пам’яті.

У 30-50% пацієнтів відзначається порушення мови — дизартрія та афазія після інсульту. Перше передбачає неправильну або нечітку вимову звуків і слів. Друге — нерозуміння зверненої мови (сенсорна) або неможливість активного діалогу (моторна).

У клінічній картині переважають такі симптоми:

заїкання, запинання;
складнощі у вибудовуванні;
труднощі з вимовою, часте або монотонне повторення окремих звуків або слів;
нерозуміння зверненої мови;
неможливість послідовного рахунку і запам’ятовування нової інформації;
поява в мові матюків і нецензурних виразів;
втрата здатності ясно і чітко висловлювати думки.
Виразність втрати функції залежить від локалізації та обширності ураження головного мозку.

Методи відновлення
Реабілітація в літніх людей тривала і передбачає прийом лікарських препаратів, курси логопедичних і артикуляційних вправ, фізіотерапевтичні процедури. Вони спрямовані на поліпшення регіонарного кровотоку, утворення нових нейронних зв’язків, компенсацію втрачених функцій.

Основні принципи відновлення мовлення після інсульту:

ранній початок;
заняття з логопедом;
робота в групах;
використання комп’ютерних програм (обмежене у вікових пацієнтів).
За адекватної терапії та своєчасного лікування патологія піддається корекції.

Логопедичні вправи
На перших етапах з літньою людиною займається тільки логопед, після заняття продовжують родичі в домашніх умовах.

Основний напрямок діяльності — залучення інших ділянок головного мозку для управління мовленнєвими функціями. Це досягається комплексом вправ:

Творчі. Наприклад, спів, читання віршів і скоромовок, малювання, музика.
Фонетичні. Повторення окремих звуків і слів.
Семантичні. Активація розумових процесів. Літня людина має побудувати логічний ряд, закінчити речення за лікарем. Фонетичні. Повторення окремих звуків і слів.
Наочні. Показ кольорових карток, зображень або ілюстрацій, за якими людина вибудовує асоціації.
Заняття проходять по наростаючій — поступово підвищується складність вправ. Лікар обов’язково заохочує літню людину і стежить за загальним станом. Не рекомендують перевтомлювати хворого. Оптимальна кількість сеансів — 5-10 на тиждень.

На підставі результатів будується подальша програма.

Масаж
Після інсульту в літніх людей відзначають ураження мовного апарату, що ускладнює вимову звуків і слів. До таких проявів відносять провисання м’язів піднебіння, слабкість лицьових м’язів, рясну слинотечу.

Лікувальний масаж дає змогу поліпшити місцевий кровообіг, активізувати відтік лімфи, підвищити м’язовий тонус і купірувати хворобливий спазм, зміцнити загальний стан літньої людини, усунути тривожність.

Курс призначають через 1-2 тижні після серцево-судинної катастрофи. Для початку застосовують слабкі погладжування і розтирання окремих ділянок, після використовують розминання і вібрацію. Поступово збільшують інтенсивність і тривалість сеансу.

Артикуляційні вправи
Вони спрямовані на підвищення контролю м’язів, що відповідають за говоріння.

Наприклад, усмішка із закритим ротом, поперемінне надування щік, складання в трубочку і витягування губ, почергова вимова голосних і приголосних.

Комплекс заходів розробляє лікар.

Фізіотерапія
Процедури спрямовані на стимуляцію артикуляційного апарату і голосових зв’язок. Методики дають змогу попередити ускладнення інсульту, поліпшити локальний кровообіг, відновити м’язовий тонус, купірувати больовий синдром, зняти набряк тканин, прискорити утворення нових нервових зв’язків.

Лікарі використовують електричні імпульси, магнітне випромінювання, вплив світлом, теплом і ультразвуком.

Де краще пройти курс реабілітації

Люди похилого віку після інсульту можуть відновити мову в спеціалізованих реабілітаційних центрах, де вони отримають професійну допомогу. Залежно від рекомендацій лікарів і тяжкості стану призначається індивідуальна програма реабілітації.

Після реабілітації рекомендовано перебувати під наглядом і з можливістю отримувати медичні, реабілітаційні та соціальні послуги в домі престарілих «Промінь Сонця» місце де будуть запропоновані комфортні умови проживання, повноцінне харчування та цілодобовий догляд, а також спеціальне обладнання та дотримання прийому лікарських препаратів.

Рекомендації родичам
Неможливість вираження думок і розуміння інших — це стрес для людини, що провокує розвиток депресії у літніх. Тому близьким людям слід дотримуватися певних правил під час спілкування:

Уникнення складних мовленнєвих конструкцій.
Чітке та повільне мовлення.
Хворий повинен бачити обличчя і губи мовця.
Повтор сказаного за необхідності.
Не можна дратуватися і підвищувати голос.
За можливості не рекомендують квапити літню людину з відповіддю. У неї порівняно зі здоровою людиною уповільнені реакції.

З повагою відділ психологічного здоров’я дому престарілих «Промінь Сонця»,  тел.(093) 855-73-93