Ожиріння – це надмірне відкладення жиру в організмі, тобто збільшення нормальної маси тіла на 20% і більше.

Згідно з офіційною статистикою всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі на патологію страждають до 2,5 мільярда осіб. В Україні діагноз встановлено 39% населення країни. При цьому показник неухильно зростає.

Основні фактори ризику у літніх:

ендокринні порушення – патологія щитоподібної залози, надниркових залоз;
низька фізична активність – сидячий спосіб життя, рідкісні прогулянки в магазин;
зловживання “швидкими” продуктами: картопля, випічка, солодощі, макаронні вироби;
порушення режиму харчування, праці та відпочинку;
захворювання шлунково-кишкового тракту;
хронічні стреси.
Для встановлення діагнозу використовують індекс маси тіла, який розраховують за формулою:

ІМТ = вага (кг)/зріст у квадраті (м²).

Нормальні значення – 18,5-24,9. Надлишкова маса тіла та ожиріння – від 25.

Альтернативний метод вимірювання – окружність талії. Для жінок оптимальний показник до 80-88 см, для чоловіків – до 94-102 см.

Ускладнення
Без корекції способу життя, нормалізації показників вуглеводного та ліпідного обміну, зміни харчових звичок ожиріння призводить до:

Локального або генералізованого атеросклерозу.
Прогресування серцево-судинної та дихальної недостатності.
Інфаркту міокарда та головного мозку.
Ішемії (недостатнє надходження кисню) кінцівок, що супроводжується болями, судомами, втомою.
Артеріальній гіпертензії.
Цукрового діабету 2 типу.
Деформації та руйнуванню суглобів.
Люди похилого віку частіше страждають від жовчнокам’яної хвороби, гострого та хронічного панкреатиту.

Встановлено прямий взаємозв’язок між надлишковою масою тіла і розвитком злоякісних новоутворень. Люди похилого віку схильні до раку товстого кишківника (зокрема, прямої кишки), ендометрія, молочної (грудної) залози, простати.

Крім того, відзначається зниження репродуктивної здатності у чоловіків і жінок.

Профілактика
Перед зміною способу життя (модифікацією факторів ризику) слід проконсультуватися з лікарем для встановлення остаточного діагнозу. Накопичення надлишків жиру в організмі провокують багато внутрішніх захворювань, для корекції яких призначають адекватну консервативну терапію. У важких випадках вдаються до оперативних втручань.

Неспецифічні заходи – нормалізація артеріального тиску, досягнення цільових показників глікемії та ліпідного обміну (загального і фракцій холестерину, тригліцеридів).

Фізичне навантаження
Підбирається на підставі рівня тренованості, віку та загального стану. Регулярні заняття помірної інтенсивності дають змогу витрачати до 15-200 ккал на день. Але займатися слід систематично. Наприклад, робити ранкову гімнастику по 15-20 хвилин на добу, підніматися сходами замість ліфта на 2-5 поверх, ходити на відстань 2-3 зупинки, щоденні прогулянки на свіжому повітрі по 30-60 хвилин. У міру можливості кататися на велосипеді, відвідувати басейн. Альтернативний варіант – садівництво.

Нормальне почастішання пульсу під час вправ – на 10-20 на хвилину.

Раціон харчування
Дієтологи та нутриціологи рекомендують приймати їжу часто до 4-6 разів на добу маленькими порціями. Не можна відволікатися на зовнішні подразники: перегляд телевізора, читання газет або книг.
В нашому домі престарілих “Промінь Сонця” велика увага приділяється дотримуванню режиму харчування та індивідуальним особливостям клієнтів.

Слід утримуватися від прийому легкозасвоюваних вуглеводів – випічки, солодощів, цукру. Потрібно віддавати перевагу свіжим овочам і фруктам, кашам із додаванням ягід і насіння льону, висівкам, кисломолочним продуктам.

Їжа має бути смачною і в достатній кількості, вживатися у відвареному, паровому або сирому (салати) вигляді.

Оптимальне нарощування споживання клітковини та бобових. Вони знижують ризик розвитку раку товстого кишківника, виводять з організму шкідливі речовини та нормалізують випорожнення.

Інтервал між прийомами їжі – 4 години. Вечеря – за 1-2 години до сну (не пізніше).

Добова калорійність раціону для чоловіків – 2500 ккал, для жінок – 2200 ккал. При цьому сніданок 25%, обід – 35-40%, полуденок – 10-15%, вечеря – 25%.

Лікарі рекомендують використовувати “модель тарілки”: половина заповнюється овочами, чверть білками, чверть складними вуглеводами.

Для літніх людей і родичів, яким важко встежити за поживною цінністю продуктів, працюють спеціальні сервіси доставки готової їжі. Вони пропонують набори, розроблені та приготовані згідно з ДСТУ.

Державна політика
Знизити навантаження на охорону здоров’я країни, спричинене старінням та інвалідизацією населення, дасть змогу:

зменшення вмісту жиру і цукру в продуктах;
реалізація товарів за доступними цінами;
обмеження реклами їжі, багатої на сіль, вуглеводи та жири;
пропаганда ЗСЖ.
Зниження ваги, усунення чинників ризику, регулярні фізичні навантаження покращують якість життя, зменшують імовірність розвитку ускладнень і передчасної смерті.

З повагою відділ психологічного здоров’я дому престарілих “Промінь Сонця”,  тел.(093) 855-73-93

RU