Вплив самотності на мозок людини аналогічний впливу хронічного стресу. Самотність погано позначається також на ендокринній та імунній системах і може стати причиною розвитку різних захворювань.

Багатьом у стані смутку, гніву, розчарування хочеться залишитися наодинці із собою. Відновлення душевної рівноваги теж зазвичай проходить на самоті.

Але коли емоції пережиті, знову виникає потреба спілкуватися. Людям хочеться, щоб близькі та друзі підтримували їх. Рідко хто усвідомлено відгороджує себе від суспільства, адже спілкування та відчуття потрібності іншим дуже важливе для людини. Це її базова потреба.

На жаль, деякі люди в літньому віці почуваються самотніми та непотрібними, оскільки спілкування з членами сім’ї з їхньої ініціативи сходить нанівець. Дослідники, які вивчали це питання, встановили, що самотність — серйозна соціальна проблема людей похилого віку, що знижує якість життя і підвищує ризик передчасної смерті. У самотніх людей у старості нерідкі порушення психіки, захворювання серцево-судинної системи, підвищений артеріальний тиск і недоумство.

Вважається, що приблизно 10 % людей похилого віку перебувають у стані «злоякісної» самотності, що погано позначається не тільки на емоційній сфері, а й на фізичному здоров’ї. У 70 % із числа таких самотніх людей похилого віку діагностовано щонайменше одне захворювання (фізичне або психічне), причиною якого стала саме проблема самотності.

Якщо людина в похилому віці опиняється на самоті, їй вкрай необхідно бути соціально активною, для чого потрібно розвивати відповідні навички з молодості.

Дуже складно вивести зі стану самотності того, для кого соціалізація була проблемою все життя, хто не міг правильно вибудовувати спілкування з іншими. Хоча навіть у такому разі проблема може бути вирішена. Для цього потрібен особистісний підхід і психологічна (можливо навіть психіатрична) допомога.

Для боротьби з самотністю і проблемами зі здоров’ям існують групи взаємної допомоги та підтримки, служби, що допомагають знайти друзів. Чудова терапія — душевні розмови, живе спілкування.