Оскільки в старості людина дедалі більше зусиль спрямовує на те, щоб підтримувати своє фізичне існування, стають актуальними такі екзистенційні (тобто важливі для людини як біологічного виду) проблеми, як самотність, ізоляція. Люди похилого віку багато часу проводять наодинці з собою, водночас відчуваючи порожнечу, відірваність від усього світу, розгубленість.

Людина в старості розуміє, що сили поступово полишають її і їх недостатньо для підтримання звичного раніше способу життя. Тому вона намагається залучити у своє життя якомога більше людей, щоб не почуватися ізольованою, самотньою, забути про проблеми. Однак у такому разі спілкування не буде в радість, воно принесе лише прикрощі, оскільки буде такою собі пародією на справжні стосунки.

Велике значення під час роботи з людьми похилого віку має обговорення того, наскільки якісною є їхня взаємодія з оточуючими. Важливо допомогти людині переключитися з невдоволення на ті сторони спілкування, які підтримують її особистість. Потрібно розбиратися також у тому, чи правильно організовує літня людина час, який проводить на самоті, чи займається чимось корисним для себе. Таке значення характер проведення часу в старості має тому, що усвідомлення своєї смертності може стати причиною постійного страху смерті. Це ще одна проблема літніх людей.

Поселити родича в пансіонат — не означає його позбутися. Це правильне, зважене рішення дорослої людини, яке дасть змогу поліпшити якість життя літнього члена її сім’ї.

Отримати консультацію з питань  запису до закладу пансіонату для  літніх  людей  «Промінь Сонця»  можна  цілодобово  за телефоном гарячої лінії Координаційного центру  в місті Житомир:  (093) 855-73-93. Звернення також приймаються електронною поштою:  ProminSonca94.gmail.com

з повагою, персонал пансіонату для літніх людей «Промінь Сонця».

Назад к новинам